Бреговата охрана на Саудитска Арабия помогна на ирански петролен танкер, който е имал проблеми с двигателя до крайбрежието на град Джеда на Червено море. Рияд е получил молба за помощ от Иран, съобщава държавната агенция на арабската държава SPA.

Иран потвърди, че има закъсал кораб в района.

Саудитска Арабия и Иран се борят за регионална доминация. Двете държави подкрепят опозиционни страни в няколко регионални войни.

SPA уточнява, че иранският танкер "Happiness 1" и 26-членният екипаж са намерени на 70-километра югозападно от пристанището на Джеда. Капитанът на танкера е поискал да бъдат изтеглени заради "неизправност на двигателя и загуба на контрол".

Кралството получи официална молба за помощ чрез постоянната си делегация в ООН в Ню Йорк от иранския шарже д'афер от иранската делегация, отбелязва медията, като цитира говорителя на бреговата охрана.

Иранските власти увериха, че няма теч на петрол в Червено море.

Танкерът е плавал в Червено море към Суецкия канал. В двигателния отсек е възникнал теч на вода. На кораба е имало 24 иранци и двама граждани на Бангладеш. Екипажът е в безопасност, няма пострадали, както и риск за околната среда.