Кралят на Саудитска Арабия Салман удължава блокадата на цялата страна за неопределено време заради разпространението на новия коронавирус, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от "Ройтерс".

Кралството отчете повече от 300 нови инфекции за всеки от последните четири дни.

Миналата седмица Саудитска Арабия постави столицата си Рияд и други големи градове под полицейски час, блокирайки голяма част от населението, за да спре разпространението на вируса.

На други места полицейският час, който започна на 23 март, започва от 15:00. до 6:00 ч.

Страната от около 30 милиона е регистрирала 4033 инфекции с 52 смъртни случая, което е най-високото сред шестте арабски държави в Персийския залив, където общият брой е надхвърлил 13 200 с 88 смъртни случая, въпреки строги мерки за ограничаване на заразата.

Кралството спря международните полети и затвори повечето обществени места. Други държави от Персийския залив са взели подобни предпазни мерки.

Министерството на вътрешните работи заяви, че всички предпазни мерки в 13-те региона на Саудитска Арабия остават в сила.

Източният регион Катиф, където са регистрирани първите случаи на коронавирус сред шиитските мюсюлмански поклонници, завръщащи се от Иран, е затворен от 8 март.

Обединените арабски емирства, регионът за туризъм и бизнес център, е вторият най-висок по общо 3736 случая с 20 смъртни случая.

Няколко арабски държави в Персийския залив видяха, че вирусът се разпространява сред чуждестранни работници с ниска заплата, много от които живеят в пренаселени помещения.

Катар е затворил голяма част от индустриалната зона, Дубай е затворил два търговски района с голямо население на работници мигранти, а Оман е закрил управлението на Маскат, което включва и столицата.

Милиони работници мигранти, главно от азиатски страни, включително Непал, Индия и Филипините, са сред голямото население на региона в чужбина.

Посланикът на Индия в ОАЕ заяви, че индийското правителство не може да репатрира голям брой свои граждани, докато се опитва да прекъсне веригата на заразяване у дома.

"На този етап смятаме, че е най-добре за тях (индийците, които искат да се върнат у дома) да останат там, където са", цитира Паван Капур. "След като бъде прекратено блокирането в Индия, със сигурност ще им помогнем да се върнат в родните си градове и техните семейства."