Саудитските власти очакват, че ще бъде възможно да възстановят една трета от производството на петрол, което беше прекъснато заради нападения срещу съоръженията на държавната компания Saudi Aramco, още в понеделник вечерта - 16 септември. Това съобщи The Wall Street Journal (WSJ). Деловото издание се позовава на саудитски представители.

"Би трябвало да можем да се върнем към нивото на производство от 2 милиона барела на ден още утре ", каза един от източниците на вестника.

САЩ обвини Иран за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

САЩ обвини Иран за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

Помпео се закани, че Техеран ще поеме отговорност за агресията си

Тази оценка е много по-резервирана от първоначалните прогнози, според които Рияд ще може да възобнови пълното производство на петрол в началото на седмицата, отбелязва изданието. "Това определено е по-лошо, отколкото очаквахме в първите часове след атаката, но се опитваме да гарантираме, че пазарът няма да изпитва недостиг, докато напълно не се върнем към предишния си капацитет", каза един служител пред WSJ.

Хусите поеха отговорност за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

Хусите поеха отговорност за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

Подозренията веднага паднаха върху тях

Според източници на "Ройтерс" може да минат седмици, преди Саудитска Арабия да се върне към пълния капацитет за доставка на петрол. В същото време Saudi Aramco по-рано обеща, че производството в предприятията ще бъде възстановено в рамките на следващите два дни.

Според анализатори, интервюирани от агенцията, при откриването на търговията на 16 септември цените на петрола могат да скочат с 5-10 долара за барел. Те признаха, че в дългосрочен план цените могат да нараснат до 100 долара за барел, ако Саудитска Арабия не успее бързо да възобнови доставките на петрол.

Най-голямата саудитска рафинерия пламна след нападение с дронове

Най-голямата саудитска рафинерия пламна след нападение с дронове

Експлозия предшествала пожара, чувала се и стрелба

Нефтените съоръжения на Саудитска Арамко бяха атакувани от десет дрона в нощта на 14 септември. Комплексът за обработка на нефт в Абкайк и находището Хурайс бяха ударени. След инцидента компанията прекрати производството на 5,7 милиона барела на ден (около 5% от дневното производство на петрол в света).

Кувейт постави армията си в бойна готовност

Кувейт постави армията си в бойна готовност

Нови мерки

Отговорност за нападението поеха йеменските бунтовници - хуси от движението "Ансар Аллах". В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео отбеляза, че няма доказателства, които да подсказват, че нападението е извършено от територията на Йемен, и обвини Иран в случилото се. Техеран определиха изявленията на Помпео като лъжа.