Освободеният от затвора в Русия през май украински пилот Надежда Савченко е в Москва, за да окаже подкрепа на двама сънародници, които са в руски затвор.

Това заяви Иля Новиков, адвокат на Савченко, цитиран от "Франс прес".

За първи път Савченко, която беше избрана за депутат в украинската рада, докато беше задържана, посещава Русия от освобождаването й.

Тя присъства на заседание на Върховния съд в Москва във връзка с обжалване наложените срещу украинците Станислав Клик и Микола Карпюк присъди. Те получиха до 22 години затвор за участие в Чеченската война през 90-те години на XX век, написа Иля Новиков в "Туитър".

Посещението е изненадващо. Руската държавна телевизия показа Савченко да се разхожда из коридорите на съда.

"Дори и да не се върна жива от Русия, ще отида да подкрепя Станислав Клик и Микола Карпюк и всички наши хора, които са задържани в Русия", каза тя във видео, качено на профила й във "Фейсбук" преди да пристигне в руската страна.

"Лично знам колко важно е, когато видите украинец в съда, когато чуете родния си език, когато някой извика "Слава на Украйна", добави тя.

Савченко беше осъдена на 22 години затвор през март за убийството на двама руски журналисти в Източна Украйна през 2014 година. Тя твърди, че е била отвлечена от сепаратистите преди журналистите да бъдат убити през юни същата година.

Украинският пилот беше разменен за двама руски войници през май.

В Украйна тя се превърна в символ на съпротивата на Киев срещу агресията на Москва.