Последно: Осъденият на 20 години затвор в Русия украински летец Надежда Савченко е на борда на самолета на президента Порошенко и лети за Киев, съобщават редица руски медии.
В същото време от украинската столица е излетял самолет от авиоотряд „Русия” Ан-148, на чийто борд са двамата руски войници, Ерофеев и Александров, заловени и осъдени на по 14 години затвор в Киев.
Според в-к Комерсант окончателната договорка за размяната е станала по време на среднощните телефонни преговори преди ден във формат „Нормандска четворка” между Путин, Порошенко, Оланд и Меркел.

Държа на думата си - горд адвокатът на Савченко

Държа на думата си - горд адвокатът на Савченко

Нашата стратегия на политическа защита даде резултат

Междувременно руски медии съобщиха, че самолетът с руснаците Ерофеев и Александров е кацнал на летище "Внуково", а в същото време на киевското "Бориспол" е пристигнал кортежът на президента Порошенко и други официални лица.

По-рано бе съобщено, че самолетът на президента на Украйна Петро Порошенко ще се приземи на летището в град Ростов на Дон в близките часове, където ще бъдат разменени двама руски военнослужещи за осъдения украински пилот Надежда Савченко. Това съобщава „Интерфакс”, позовавайки се на източник.

Източникът поясни, че руснаците Евгений Ерофеев и Александър Александров ще летят със самолета на Порошенко от Киев до руския град Ростов на Дон, където ще бъдат разменени за Савченко.

По думите му размяната ще се осъществи на летището.

Друг източник каза пред медията, че предаването на Савченко на украинската страна се осъществява на базата на договор между двете държави за екстрадиране на лица за по-нататъшно изтърпяване на присъдата.

В Ростов на Дон има представители на руските правоохранителни органи, които съпровождат Савченко.

Украинският пилот може да пристигне в Киев по-късно днес.

Говорителят на президента Путин, Дмитрий Песков, коментира, цитиран от Новости, че Кремъл не разполагат с информация за започнал процес по размяна. Такива данни нямат и в посолството на Украйна в Москва.

По-рано беше представена петиция на украинския президент за помилване на двамата руснаци. Източник заяви, че Украйна е помилвала двамата.

Александров и Ерофеев бяха заловени от украинската армия на 16 май 2015 година в Лугански регион, Източна Украйна. Киев твърди, че те са руски войници, обаче военното министерство на Русия твърди, че при задържането им те не са служили в руската армия. Те бяха осъдени на по 14 години затвор по обвинения в тероризъм.

Савченко пък беше осъдена на 22 години затвор и 440 долара глоба през март за убийството на руски журналисти.