Съветът на Европа обяви, че е "разтревожен" от намерението на правителството на Полша да изтегли страната от международен договор за борба с насилието над жени, информира АФП.

Вчера полският правосъден министър Збигнев Зиобро заяви, че в понеделник ще започне приготовления за стартиране на официален процес по напускане на Истанбулската конвенция - първият правен инструмент за превенция и борба с насилието над жени, от изнасилване в брака до женско генитално осакатяване.

Полша обмисля излизане от Истанбулската конвенция

Полша обмисля излизане от Истанбулската конвенция

През 2015 г. центристкото правителство на Полша ратифицира Истанбулската конвенция

Предишното центристко полско правителство се подписа под конвенцията през 2012 г. и я ратифицира през 2015 г., когато Зиобро го определи като "покана, феминистко творение, което има за цел да оправдае гей идеологията".

Съветът на Европа е инициаторът на конвенцията. Генералният секретар на организацията Мария Пейчинович Бурич осъди плана на полското правителство.

В съобщението се отбелязва, че излизането от конвенцията буди голямо съжаление и е голяма крачка назад в защитата на жените от насилие в Европа.

Ако има някакви недоразумения и погрешни разбирания за конвенцията, ние сме готови да ги разясним по време на конструктивен диалог, подчерта Бурич.

Около 2000 души излязоха на протест във Варшава в петък срещу плана на полското правителство.

Няколко евродепутати изразиха недоволството си от действията на управляващите в Полша. Ираче Гарсия Перес, председател на ПЕС, определи намеренията като "позорни".

Бившият белгийски премиер и евродепутат Ги Верхофстат заяви, че решението е "скандално" и добави, че "насилието не е традиционна ценност".

Съветът на Европа подчерта, че "единствената задача" на Истанбулската конвенция е борба с насилието над жени и домашното насилие. В договора не се споменава конкретно за гей бракове.

Шест държави членки на ЕС не са ратифицирали конвенцията, включително Унгария и България.