Докато конфликтът в Украйна се задълбочава и пандемията COVID-19 продължава, Съветът на ООН по правата на човека в Женева се подготвя да проведе годишната си едномесечна сесия, която започва в понеделник.

Повече от 130 чуждестранни високопоставени лица се очакват в Двореца на нациите, офиса на ООН в швейцарския град.

Генералният секретар Антонио Гутериш трябваше да участва в сегмента на високо ниво на 49-ата сесия на Съвета, но ще остане в Ню Йорк "поради влошаващата се ситуация в Украйна", съобщи неговият говорител в събота.

Преди откриването председателят на Съвета Федерико Вилегас коментира пред UN News за предизвикателствата, свързани с поляризацията на Съвета и критичната роля на организациите на гражданското общество.

"Няма страна, която може да каже, че няма предизвикателство за правата на човека", каза Вилегас, който е посланик на Аржентина в ООН в Женева.

Международната общност в момента е свидетел на нарастване на геополитическото напрежение.

Той каза, че никоя страна не може да твърди, че е "решила всичко", когато става дума за въпроси като правото на свобода на изразяване или борбата срещу дискриминацията, добавяйки, че "ние следователно имаме колективна отговорност".

Съветът по правата на човека е мястото, където тази отговорност се поддържа.

Тъй като кризата в Украйна ескалира миналата седмица, Съветът съобщи в акаунта си в Twitter, че посланикът на страната в ООН в Женева Евгения Филипенко поиска спешен дебат относно ситуацията с правата на човека там да бъде свикан по време на предстоящата сесия.

Дневният ред тази година обхваща ситуации в страни, които включват Афганистан, Сирия, Южен Судан и Мианмар, както и въпроси като достъпа до достойни жилища и правата на малцинствата. Ще се провежда и ежегоден дебат за правата на хората с увреждания.

Като цяло Съветът ще разгледа над 100 доклада, представени от повече от 30 експерти и групи по правата на човека, преди 49-ата сесия да приключи на 1 април.

Докладите ще разглеждат около 50 ситуации в държави и 40 теми, включително COVID-19. Ще се проведат три панелни дискусии за разглеждане на политиките за обществено здравеопазване, достъпа до ваксини и въздействието на пандемията върху правата на човека.

Тази последна сесия ще се проведе за рекордния период от пет седмици и в хибриден формат, като срещите ще се провеждат лично и онлайн. Делегациите приветстваха връщането към срещите лице в лице, след като бяха лишени от провеждане на неофициални консултации в продължение на две години.

Вилегас определи личните срещи като "сърцето на многостранната дипломация", като каза, че облекчаването на здравните ограничения в Швейцария ще улесни дискусиите.

Той обаче посочи как пандемията е донесла и ценни технологични иновации.

Виртуалните срещи означават, че участниците от далечни краища на света все още могат да участват в дебатите, когато преди това са били възпрепятствани от разстояние или цена.

Например президентът на Маршаловите острови Дейвид Кабуа и министърът на външните работи на Мавриций ще произнесат своите забележки чрез видеоконференция в деня на откриването.

Вилегас също така говори за желанието си да избегне политизирането на Съвета по правата на човека по време на неговата 49-та сесия.

"Трябва да се поучим от историята и да намерим възможност за конструктивен диалог", каза той, като подчерта, че органът на ООН е най-добрият начин за предотвратяване на конфликти и гарантиране на защитата на цивилните, попаднали във война.

Председателят на Съвета също не пренебрегва факта, че собствената му страна е имала история с множество нарушения на правата. Той заяви, че като аржентинец "това е емоция и допълнителна отговорност".

В тази връзка приносът на неправителствените организации (НПО) ще бъде от съществено значение за дебатите. Представители на няколко неправителствени организации също ще бъдат посрещнати в Двореца на нациите, заедно с дипломати и експерти по правата на човека.

Вилегас подчерта двойната роля на гражданското общество, а именно "да покаже грешките на държавите и да си сътрудничи с тях за разработване на по-ефективни публични политики".

Той завърши, като коментира важността на защитата на правата на човека, за да "осигурим бъдещето на бъдещите поколения, които могат да имат много по-добър живот от настоящите и миналите".