На извънредно съвещание Съветът за сигурност на ООН заяви своята подкрепа за военната операция срещу ислямистите в Мали и в частност за намесата на Франция , съобщиха информационните агенции.

Припомняме, на 10 януари в африканската страна пристигнаха контингенти от Германия и Франция. На 11 януари Икономическата общност на западноафриканските страни одобри незабавното започване на операция, за която вече имаше принципно одобрение от ООН. През същия ден изпълняващият длъжността президент на Мали -  Дионкунде Траоре, обяви „всеобща мобилизация" за борба срещу размирниците

След извънредното заседание на Съвета за сигурност постоянният представител на Франция в ООН Жерар Аро настоя  предвидените за операцията сили на Африканския съюз да бъдат разположени възможно най-скоро в Мали.
По думите му, това трябва да стане н близките дни или седмици.

„Политическите ни приоритети са неизменни. Това е бързото изпълнение на резолюция 2085 в пълна степен, включително разполагането на африкански сили." - заяви дипломатът.

Той благодари на логистичната подкрепа от страна на Великобритания. Той допълни, че САЩ, Канада, белгия и Германия също са изразили готовност да  подпомогнат френската операция.

Преди това френският външен министър Лоран Фабиус заяви, че Париж няма да се ангажира с ролята на едностранен гарант за сигурността в региона.

Според прогнози във френските медии, военното присъствие на Франция в Мали бързо ще се увеличи и ще бъде продължително.

На 14 януари 2013 г. ислямистите превзеха град Диабали в централната част на Мали. Същевременно в източната част на страната размирниците отстъпиха след като френските сили предприеха въздушни удари.