Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации призова враждуващите страни в Либия да сключат споразумение за прекратяване на огъня възможно най-скоро и да проправят пътя за прекратяване на продължителния конфликт в северноафриканската страна, съобщиха световните информационни агенции.

Съветът направи това изявление във вторник, след като в германската столица Берлин през уикенда беше проведена среща на върха за либийската криза, на която бе създадена военна комисия, която трябва да определи начини за прекратяването на военните действия.

Чавушоглу: Хафтар иска военно решение в Либия

Чавушоглу: Хафтар иска военно решение в Либия

Турция продължава обучението на военните сили на правителството в Триполи

Комисията се състои от петима членове от международно признатото национално правителство  в Триполи и от бунтовническите милиционни групи, командвани от фелдмаршал Халифа Хафтар.

След месеци бойни действия, при които загинаха повече от 2000 души, беше прието примирието да влезе в сила на 12 януари, но скоро то беше игнорирано.

Срещата в Берлин за Либия - резултатът остава неясен и само намек

Срещата в Берлин за Либия - резултатът остава неясен и само намек

Само по себе си провеждането на изминалата конференция в Берлин, касаеща бъдещето на Либия, е положително като действие, но Мартин Табаков е разочарован от липсата на увереност в крайния резултат

В неделя лидери от Турция, Русия, Египет, Франция, Италия, Великобритания и Съединените щати, както и Сарадж и Хафтар, присъстваха на подкрепяната от ООН среща в Берлин, за да помогнат за установяване на "постоянно" прекратяване на огъня между враждуващите страни.

Заключителното комюнике на еднодневната среща на върха призова всички заинтересовани страни в продължаващия конфликт да удвоят усилията си за трайно спиране на военни действия, деескалация и прекратяване на огъня.

Освен това участниците на срещата обещаха да не се намесват във вътрешните работи на Либия и нейния смъртоносен конфликт.

Турция наскоро постигна военно споразумение с либийското правителство да изпрати войски в северноафриканската страна и да помогне срещу атаките на Хафтар.

Страната, богата на петрол, потъна в хаос през 2011 година.

Правителството на Сарадж оттогава се опитва да установи ред.