Френската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи по време на сблъсъци в централната част на Париж след ежегодния военен парад по повод Деня на Бастилията на "Шанз Елизе", информира АФП.

Служителите на реда се опитаха да разпръснат десетки протестиращи, които скандираха срещу правителството, събориха издигнатите предпазни ограждения за парада и подпалиха кофи за боклук.

От миналата година Франция, конкретно Париж, е разтърсена от протестното движение на "жълтите жилетки" срещу президента Еманюел Макрон. Днес възникналото насилие в Париж е най-голямото от март. Много анализатори вярваха, че движението е изгубило силата си.

Но демонстрантите в Централен Париж не носиха жълти жилетки, които са символ на движението. По-рано полицията съобщи, че няма да позволи на хора с жилетки да преминат огражденията. Някои от демонстрантите вместо това носиха жълти балони.

Преди възникването на сблъсъците парижките власти съобщиха, че 152 души са задържани. ДПА информира, че сред арестуваните са двама лидери на "жълтите жилетки". Става въпрос за известните протестиращи Жером Родригес и Максим Никол. Те са задържани по подозрение в организиране на незаконна демонстрация.