Международната неправителствена организация "Амнести интернешънъл" призова световните лидери да не използват "катастрофалното" споразумение за бежанците между ЕС и Турция като проект за подобни схеми с Либия, Судан и Нигер, съобщава ДПА.

Призивът на организацията идва една година след подписването на сделката между Анкара и Брюксел.

Споразумението има за цел спиране на вълната от мигранти към Европа и връщането им в Турция. Обаче неправителствената организация отбеляза, че схемата е оставила хиляди хора да бедстват на гръцки острови.

В доклад, озаглавен "План на отчаяние", "Амнести интернешънъл" осъди "окаяните условия на живот и претъпканите лагери с липса на топла вода, лоша хигиена, лоша храна и неадекватна медицинска грижа".

Организацията пояснява, че европейските лидери представят сделката като успех, докато си затварят очите пред непосилната висока цена, която плащат тези, които страдат от последствията.

От "Амнести интернешънъл" смятат, че международните закони са нарушени с връщането на бежанци без да им се предостави възможност да потърсят убежище или да обжалват депортирането им в Турция.