Сенатът на САЩ гласува в подкрепа защита на интернет неутралността и отмяна на спорно решение на Федералната комисия по комуникации (ФКК). Но битката продължава, съобщават американски медии.

52-ма сенатори срещу 47 защитиха интернет неутралността.

Край на интернет неутралността в САЩ от 11 юни

Край на интернет неутралността в САЩ от 11 юни

Новите правила ще влязат след 30 дни

Демократите поискаха гласуването, използвайки законодателния инструмент Congressional Review Act, който позволява блокиране на решения на федерални агенции.

Сега законопроектът отива в контролираната от републиканците Камара на представителите, където демократите се нуждаят от подкрепата на 25 републиканци, за да гласуват проектозакона.

Решението за отмяна на интернет неутралността в САЩ влиза в сила след 60 дни

Решението за отмяна на интернет неутралността в САЩ влиза в сила след 60 дни

Конгресмени, компании и граждани се заканиха да внесат случая в съда

Ако законопроектът бъде прокаран и през Камарата на представителите, очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да наложи вето.

През миналата седмица Федералната комисия по комуникации обяви, че решението за отмяна на правилата за интернет неутралността ще влезе в сила от 11 юни.

Припомняме, в средата на декември 2017 г. Федералната комисия по комуникации гласува за отмяна на принципа за равен достъп до интернет за всички в САЩ. Трима републиканци срещу двама демократи гласуваха за отмяна на правилата от ерата на президента Барак Обама, които забраняват на доставчиците на интернет изкуствено да блокират или намаляват интернет трафика, както и да настояват да се плаща за по-бърз интернет.