Проруските сепаратисти в Донбас са обстрелвали безпилотен апарат на ОССЕ с ракети от зенитен комплекс, предаде агенция "Униан" с позоваване на оперативен отчет на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"На 15 юни в 05:06 безпилотен летателен апарат СММ с далечен радиус на действие, който летеше над Бетманово (бивш Красний Партизан, извън контрола на правителството, на 23 км североизточно от Донецк), е регистрирал следа от ракета, чиято траектория е била значително по-ниска от височината, на която е летял апаратът от изток." - констатират от ОССЕ.

След това летателният апарат е открил зенитно-ракетен комплекс (ЗРК; 9K33 "Оса"), разположен в нарушение на клаузата за изтегляне на бойната техника от разделителната линия, заложена в Минските договорености. Той се е намирал на около 2 км северозападно от Пантелеймоновка (извън контрола на правителството, на 26 км на североизточно от Донецк) и на около 4 км североизточно от района на полета на дрона. Апаратът на ОССЕ е регистрирал втора ракета, изстреляна срещу него.

"След около три минути безпилотният апарат е фиксирал, вероятно, зенитна установка ЗУ-23, 23 мм), разположена до зенитно-ракетен комплекс, от която също са регистрирани няколко изстрела по посока на дрона. Според оценката на апарата СММ, огънят е бил насочен срещу безпилотното устройство, което се е завърнало в базата си невредимо", се казва в отчета на ОССЕ.