Китай наложи забрана за внос на свинско от Германия, след като европейската държава потвърди първи случай на африканска чума по свинете по-рано тази седмица, обявиха китайските митнически власти, цитирани от ДПА.

Според информацията забраната се прилага директно.

Всички доставки на свинско месо, продукти от свинско или месо от диво прасе ще бъдат унищожавани или връщани, докато доставките преди налагането на забраната ще бъдат внимателно инспектирани преди да бъдат пуснати в азиатската държава.

Забраната е сериозен удар за германските производители на свинско, тъй като губят един от най-големите пазари извън ЕС.

Спирането на износа "ще ни засегне много, много силно", предупреди Йоахим Руквид, президент на Германската асоциация на фермерите.

Министерството на земеделието на Германия потвърди днес, че е получило уведомление от китайските власти за наложената забрана. Министерството преговаря с няколко държави извън ЕС за бъдещи търговски възможности. Целта е забраната за износ да бъде ограничена само до засегнатите германски региони.

Африканската чума по свинете, която е с произход Африка и се разпространи в държави в Азия и Европа, почти винаги е фатална за свинете. Няма ваксина или лечение.