Заплануваното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада беше подкрепено от комисия към Европейския парламент и от топ съда на Германия. Така се увеличават шансовете споразумението да влезе в сила още в края на тази година, съобщава Ройтерс.

ЕС и Канада се подписаха под Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) през октомври, но едва след преодоляване на сериозна опозиция на регион в Белгия и колебанието на Австрия и други държави.

Повече от две години след приключването на преговорите споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент. ЕП ще реши през февруари.

Комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните гласува предложение 751-членният парламент да подкрепи споразумението. 40 евродепутати срещу 24 гласуваха в полза на предложението.

Търговската комисия в парламента е водещият орган, отговорен за CETA, но преди да проведе гласуване през януари другите комисии имат възможност да изразят мнението си.

Комисията по заетостта препоръча през декември споразумението да бъде отхвърлено, тъй като заплашва работни места и ще увеличи неравенството.

Дори и след гласуването в Европейския парламент споразумението ще влезе в сила условно, най-вероятно във формата на премахване на тарифите за внос, тъй като е необходимо одобрението на парламентите на всички 28 страни членки, както и от страна на отделните райони в Белгия.

Поддръжници на споразумението твърдят, че то ще допринесе за увеличаване на търговията между ЕС и Канада с 20%, като европейската икономика ще печели по 12 милиарда евро на година, а Канада - 9,2 милиарда долара.

В същото време Конституционният съд на Германия отхвърли опити на активисти да блокират Берлин да одобри споразумението преди ратифицирането му в националните парламенти.

През октомври съдът позволи на правителството да одобри сделката, но активисти оспорват, че правителството не е изпълнило изискванията на съда.

Днес съдът постанови, че германското правителство е изпълнило изискванията на Конституционния съд преди да одобри споразумения за подписване и прилагане на CETA.