В Северна Корея отбелязват 68-ия рожден ден на своя лидер Ким Чен Ир.

На фона на традиционните пищни тържества се засилват обаче слуховете за сериозните здравословни проблеми, които има комунистическият лидер.
По случай празника всички деца в страната получиха бонбони. Предвидени са манифестации и празненства във всички градове на страната.

Тази година Ким Чен Ир дори не се появи на честванията.

Една от последните публични изяви на севернокорейския лидер бе по време на визитата на Бил Клинтън, който прибра две журналистки, задържани в страната за шпионаж.

Още миналата година се разпространиха информации, че Ким Чен Ир е сериозно болен - като версиите минаваха през рак на панкреаса до инсулт.
Предположенията изхождаха от снимки от последната публична поява на лидера, на която той е много отслабнал, със сковано, безизразно лице и леко изкривена лява страна.
От години се говори и за хронично заболяване - епилепсия - от което страда Чим Чен Ир.

Световните медии следят с особен интерес честванията на рождения ден, тъй като в момента Западните сили и Япония правят поредния опит да върнат Северна Корея на масата на преговорите за ядрената й програма.

През пролетта на миналата година комунистическата държава се отказа от споразумението, постигнато за затварянето на реактора в Йонбьон, стартира работата му отново и извърши серия изпитания с ракети, включително и няколко ядрени опита.

Именно тогава се появиха и версиите, че Ким Чен Ир е сериизно болен и тъй като му остават няколко месеца живот, подготвя предаването на властта на един от своите синове.

Ким Чен Ир e генерален секретар на управляващата Корейска Работническа партия. Според господстващата в северна Корея теория е роден на 16 февруари 1942 г. в Корея. Всъщност е роден в съветски лагер недалеч от Хабаровск, където родителите му намират убежище. Там той е записан под русифицираното име Юри Ирсенович Ким.
През 1974 г. Ким Чен Ир е официално обявен за наследник на баща си Ким Ир Сен Скоро след това се установява и култ към личността му, по силата на който е назоваван "любимия вожд".
На 24 декември 1991 г. става главнокомандващ на т.нар. Корейска народна армия, а след смъртта на баща си през 1994 г. той заема постовете му в държавата и партията.
Според сведения на високопоставени севернокорейски дезертьори Ким Чен Ир се отличава с твърде разгулен начин на живот.
Освен това има силен страх от полети със самолет, което става причина да предприема своите задгранични пътувания до Китай и Русия с брониран влак. Ексцентричният му характер се допълва с факта, че винаги носи обувки с висока подметка, за да може да компенсира поне отчасти ниския си ръст.
Поради изолирания живот обаче и затворените граници на Северна Корея информациите са различни, могат да съдържат преувеличения и да се поставят под съмнение.