Новото македонско правителство, ръководено от СДСМ, започва прочистване на съдебната система на страната, съобщава БГНЕС.

В официално изявление на групата на СДСМ се посочва, че ще бъде извършена цялостна проверка на имущественото и материално състояние на всеки съдия и прокурор.

Съдиите и прокурорите са задължени да поддържат върховенството на закона, при което законът е равен за всички, а съдебната власт трябва да бъде прочистена, така че честните служители да могат да преследват всички, които са нарушили закона, се казва в изявлението.

Предвижда се съдиите, които бавят дела, да бъдат освободени автоматично. На случаен принцип ще бъде извършен подробен преглед на 5% от всички съдебни решения през последните 5 години.

Северна Македония – с ново правителство и стари проблеми

Северна Македония – с ново правителство и стари проблеми

Социалдемократите на Заев се връщат във властта...

Следва разрешаването на всички дела, образувани от Специалната прокуратура.

От СДСМ подчертават, че за бъдещето на страната е важно да има силна и ефективна правова държава, която да се бори безкомпромисно с престъпността и корупцията.

"Затова ние предлагаме система за прочистване на съдебната система, така че да не се избират съдии от нечий тефтер, съдебните решения да не се вземат по телефона и политиците да не диктуват обвинения. Днес всички са равни пред закона и всеки, който го нарушава, е изправен пред отговорност", посочва се в изявлението.