Международният валутен фонд (МВФ) е оптимист за световния ръст, но предупреждава за надвиснали тъмни облаци заради намаляване на фискалните стимули и увеличаване на основните лихви.

Това заяви директорът на фонда Кристин Лагард по време на реч в Хонконг, цитирана от "Ройтерс".

Тя поясни, че основните приоритети пред глобалната икономика са избягване на протекционизъм, защита срещу финансов риск и подхранване на дългосрочен икономически ръст.

Лагард коментира световната икономика на фона на търговския конфликт между САЩ и Китай, който увеличава несигурността в областта на бизнеса и търговските отношения.

"Историята показва, че налагането на ограничения върху вноса вреди на всеки, особено на по-бедните потребители", подчерта Лагард.

"Не само водят до по-скъпи продукти и по-ограничен избор, но те също пречат на търговията да играе съществената си роля в засилване на продуктивността и разпространението на нови технологии", поясни шефът на МВФ.

Според нея най-добрият начин за справяне със световния дисбаланс е да се използват фискални инструменти или структурни реформи. Тя предупреди, че правилата на Световната търговска организация са пред риск да бъдат напълно погазени, което би било "непростим, колективен политически провал".

Лагард изтъкна, че политиците трябва да разрешават споровете без използването на извънредни мерки.

Реалността през 2018 и 2019 г. е, че импулсът в крайна сметка ще се забави заради намаляване на фискалните стимули, увеличаване на основните лихви и затягане на финансовите условия.

Нов анализ на фонда показва, че световният дълг е достигнал рекордните 164 трилиона долара, което е с 40% повече от 2007 г. Китай е отговорна за повече от половината от това увеличение.

Лагард е убедена, че икономиките трябва да намалят правителствения дефицит, да укрепят фискалната рамка и да започнат да намаляват държавния дълг.