Генералният секретар на ООНБаки Мун посети Антарктида, съобщи Би-Би-Си. Визитата му е с цел да се акцентира и привлече вниманието върху проблемите, предизвикани от глобалното затопляне.

Баки Мун е първият шеф на ООН, който посещава Антарктида, за да се запознае лично с последствията от климатичните изменения, отбелязва Би-Би-Си.

След като прелетя над топящите се ледници, Мун заяви пред репортери, че това, което е видял, е едновременно „невероятно красиво, но и обезпокоително".

Това, което се случва е критично, а за критични ситуации, ние сме длъжни да действаме с критични действия, отбеляза Мун.

По време на визитата си в Антарктида, генералният секретар посети и изследователската база на собствената си страна - Южна Корея.

През декември се очаква Баки Мун да оглави конференция по проблемите в климата, която ще се сътои в Индонезия.

Една от основните цели на срещата ще бъде и изготвянето на нов договор, който да замени изтичащиятпрез 2012 протокол от Киото.

Баки Мун отлетя за Антарктида, след като бе на посещение в южен Чили, където бе запознат с учени за последствията от глобалното затопляне.

Ледовете в Антарктида представляват около 90 % от леда в целия свят, но според учените, скоростта, с която те се топят нараства изключително много през последните години. В някои части на континента температурата е нараснала с 3 градуса по Целзий само за последните 50 г.