Шотландия ще се превърне в първата държава в света, която ще вкара в учебната програма уроци за ЛГБТ общността (лесбийки, бисексуални, трансджендър и интерсексуални), пише "Гардиън".

Поддръжници определят инициативата като исторически момент.

Държавните училища ще бъдат задължени да преподават на децата историята на борбата на ЛГБТ общността за равенство и движенията, както и за борба с хомофобията и трансфобията, след като министри приеха препоръките на работна група, водена от кампанията "Време е за приобщаващо образование".

През 1988 г. се приема законодателство, което забраняваше на местните власти в Обединеното кралство да "насърчават" хомосексуалност. Решението се отменя в Шотландия през 2001 г. и две години по-късно в цяла Великобритания.

Проучване на кампанията е установило, че 90% от шотландците от ЛГБТ общността са изпитвали хомофобско отношение в училище, а 27% са се опитали да си отнемат живота след тормоз.

Шотландия е една от най-добрите държави в Европа по отношение правна защита на ЛГБТ общността, въпреки че декриминализира хомосексуалността през 1980 г. - 13 г. по-късно от Англия и Уелс.