Канцлерът на Австрия Себастиан Курц потвърди, че бивш полковник от въоръжените сили на страната е заподозрян в шпионаж в полза на Русия, съобщава РИА Новости.

Москва привиква посланика на Австрия

Москва привиква посланика на Австрия

Виена обяви, че 70-годишен пенсиониран полковник от австрийската армия е предоставял секретна информация

Той добави, че министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл е отменила посещение в Русия в началото на декември. 

Курц подчерта, че този случай "няма да подобри отношенията" с Русия.

Канцлерът остро осъди подхода на Русия и подчерта, че "шпионажът е недопустим".

Лавров неприятно изненадан от поредната „мегафонна дипломация” на Запада

Лавров неприятно изненадан от поредната „мегафонна дипломация” на Запада

Виена трябва да използва други канали

Австрийският военен министър възнамерява да се свърже с руското военно аташе заради случая. Отделно се съобщава, че руски представител е привикан във външното министерство на Австрия.

"Шпионажът срещу неутрална страна е недопустим", обяви военният министър на Австрия Марио Кунасек и добави, че ще привика военното аташе на Русия.

Местни вестници пишат, че задържаният полковник от австрийската армия в продължение на 30 г. е предоставял тайни на Русия. Сътрудничеството с руското разузнаване продължило до 2018 г.

Според Kronen Zeitung, позовавайки се на източници от австрийското военно министерство, полковникът събирал информация за австрийските ВВС, артилерийските системи, за мигрантската криза, а също така подробна информация за редица висши военни. На всеки две седмици австрийският полковник се свързвал с руснак на име Юрий. Полковникът от Залцбург получил 300 000 евро за разкриването на тайните. Първият контакт между полковника и руснаците е бил установен по време на визита в Техеран през 1988 г. Руснаците са били особено заинтересовани от изтребителите Eurofighter.

Австрийските власти получили информация за шпионажа от чужда разузнавателна служба.

Пенсионираният полковник е на 70-годишна възраст.