Герхард Шрьодер - Жак Ширак Различията между западните страни излязоха отново на преден план по време на вчерашните тържества в Париж, посветени на 40-годишнината от договора за приятелство между Германия и Франция, предаде Би Би Си.

В съвместна декларация германският канцлер Герхард Шрьодер и френският президент Жак Ширак подчертаха тяхната решимост да предотвратят война и казаха, че ще работят заедно за постигане на тази цел.

В отговор на въпрос и подчертавайки, че това е обща германо-френска позиция, канцлерът Шрьодер я формулира по следния начин - ООН е приела резолюция 1441 и тя трябва да бъде изпълнена, Ирак няма право да притежава оръжия за масово поразяване, а дали то съществува или не - това ще го докажат групата инспектори под ръководството на Ханс Бликс. Германия и Франция считат, че трябва да се направи всичко възможно за съхраняване на мира в Ирак, подчертава Герхард Шрьодер. Той припомни думите на френския си колега Ширак, че не трябва да се твърди, че войната е неизбежна - една войно винаги може да се предотврати.

Шрьодер още веднъж уточни, че германия няма да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН една легитимизация на войната.

Наблюдатели смятат, че това съвместно изявление на двамата европейски лидери е отговор на речта на US-военния министър Ръмсфелд, в която се коментира позицията на Германия и Франция. Доналд Ръмсфелд назова тази позиция "проблем", а двете държави бяха охарактеризирани като "старата Европа".

В същото време в Брюксел представителите на страните-членки на НАТО не успяха да постигнат споразумение за изработване на помощни мерки в случай на война с Ирак, за което бяха помолени от САЩ.