Швейцарското правителство заяви в сряда, че ще мобилизира 2500 военнослужещи, за да подпомогне общественото здравеопазване с нарастващия брой случаи и хоспитализации заради COVID-19, предаде Анадолската агенция.

Ежедневните случаи скочиха до над 10 000, а починалите - 73-ма души.

Министерството на здравеопазването обяви общо 10 073 случая за една нощ, общо 192 376 от началото на епидемията.

Военните могат да се използват като помощен персонал за болниците, например за транспорт на пациенти, заяви правителството.

Швейцария няма професионална армия, но всички мъже могат да бъдат призовани на военна служба.

Швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсет заяви, че в момента има 600 пациенти в отделения за интензивно лечение в цяла Швейцария, половината от които поради коронавирус, съобщи националната информационна агенция ATS-Keystone.

Швейцария без блокади на фона на ръст от COVID-19

Швейцария без блокади на фона на ръст от COVID-19

Но въведе задължителни маски и затвори нощните клубове

Въпреки скорошното нарастване на случаите, той каза, че удвояването на случаите става по-рядко и се случва на всеки 10 дни, вместо всяка седмица.

Средната седмична честота на случаите е скочила с 39% до 7 923,6.

26-те кантона на Швейцария имат автономия в здравните разпоредби, които прилагат за борба с COVID-19, а от вторник, Женева, вторият най-силно засегнат кантон с вируса, налага нови правила за блокиране.

Те включват затваряне на барове, кафенета, ресторанти и повечето магазини, насърчаване на хората да работят от вкъщи и намаляване на системата на обществения транспорт, както и ограничаване на повечето срещи до по-малко от пет души поради "сериозното влошаване на ситуацията".

Възможно е пътуване между Швейцария и Европейския съюз, страните от Европейската асоциация за свободна търговия и Обединеното кралство.