Президентът на Китай Си Дзинпин нарече американския лидер Доналд Тръмп "приятел" и подчерта, че САЩ не са заинтересовани от прекъсване на икономическите отношения с Китай въпреки търговското напрежение, съобщават световни медии. 

На Петербургския международен икономически форум в Санкт Петербург Си подчерта, че има големи инвестиции, свързани с двете държави.

Снимка 427877

Източник: ЕПА

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Насърчаваният от САЩ модел на доминиране води до безкрайни конфликти

"Трудно е да се представи пълно отцепване на САЩ от Китай или Китай от САЩ. Ние нямаме интерес от това, нашите американски партньори също нямат интерес. Президентът Доналд Тръмп е мой приятел и аз съм убеден, че той не е заинтересован от това", обясни той, цитиран от "Ройтерс".

По-рано Тръмп обяви, че той "определено" ще постигне търговско споразумение с Китай, който "изгуби трилиони долари" заради митата. Той отбеляза, че ще вземе окончателно решение за налагане на нови мита след срещата на Г-20 по-късно този месец.

Си Дзинпин каза още на форума, че Китай е най-големият поддръжник на глобализацията. По думите му Пекин не се опитва да "доминира в света", а търси взаимни ползи.

Снимка 427876

Източник: ЕПА

Китай е готов да споделя технологичните изобретения с всички партньори, особено 5G технологията си, извести китайският лидер. В допълнение той призова световните сили да подкрепят глобалната многостранна търговска система, като подчерта важността да се намери решение на търговските спорове въпреки различията.