Силен снеговалеж донесе хаос и смърт в Европа, съобщават Би Би Си и "Гардиън".

Тежка обстановка в региони на Германия и Австрия. В алпийските региони загинаха 12 души при инциденти, свързани с неблагоприятното метеорологично време.

Извънредно положение в Сърбия заради силните снеговалежи

Извънредно положение в Сърбия заради силните снеговалежи

Хиляди хора са откъснати заради снежните преспи

9-годишно момче от Германия е последната жертва на екстремното време. Жители и шофьори бяха блокирани за часове при изключително ниски температури. Момчето е загинало вследствие на падане на дърво в Айинг до Мюнхен в четвъртък следобед, обявиха от полицията.

Снимка 399739

Източник: ЕПА

Двама германски скиори са загинали при лавини в австрийските Алпи през уикенда и други са загинали при пътни катастрофи или при паднали дървета.

Жителите, заклещени от снега, получават помощ от армията на Германия и Австрия. Около 300 германски войници са мобилизирани, след като три района в провинция Бавария обявиха извънредно положение. Войниците помагат за премахване на снега от покривите на сградите.

В южната и източната част на Бавария училищата остават затворени, а железопътните услуги са спрени заради паднали дървета. 100 полета са отменени на летищата във Франкфурт и Мюнхен.

Също така има затворени пътища заради паднали дървета, инциденти и голяма снежна покривка. Стотици шофьори бяха блокирани в колите си в четвъртък вечерта след затваряне на магистрала A8 до Розенхайм в Горна Бавария. Полицията съобщи пред ДПА, че Червеният кръст и доброволци са оказали помощ на блокираните шофьори, след като камиони блокираха магистралата.

Снимка 399737

Източник: ЕПА

Прогнозите са за още снеговалеж през уикенда.

На места в Бавария снежната покривка достигна 1,5 метра.

Няколко скиори загинаха при лавини през тази седмица. Полицията обяви, че шест деца от Германия са сред спасените от лавина в сряда в австрийските Алпи.

Австрийската служба за предупреждение от лавини обяви, че се запазва опасността от лавини.

Снимка 399740

Източник: ЕПА

В Швеция ситуацията също е тежка. Зимна буря затвори някои пътища в Швеция и Норвегия. В Северна Швеция е регистриран вятър със скорост от 49,7 метра в секунда (178 километра), докато бурята "Ян" бушува до границата с Норвегия.

В Северна Норвегия шофьори на камиони са били блокирани на планински път.

В Швейцария лавина удари ресторант към хотел. Трима души са ранени.

Най-малко 16 души са загинали в Европа.