Поддържаната от САЩ въоръжена коалиция "Сили на демократична Сирия" (СДС, чийто гръбнак са кюрдските отряди), предаде на Ирак над 280 бунтовници от терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщиха ТАСС и Reuters, позовавайки се на изявление за службата за сигурност на Ирак.

Според изявление на иракските военни, предадените бойци са били част от арестуваните от СДС. От Силите на демократична Сирия са задържали над 500 граждани на Ирак. Продължава процесът на репатриране на останалите членове на терористичната групировка.

В неделя представител на въоръжените сили на Ирак в провинция Анбар полковник Мухамед ад-Дулейми информира за предаване на сирийските кюрди в Багдад на 180 терористи от "Ислямска държава", прихванати в Сирия.

На 16 февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп призова европейските страни да задържат и предадат на съд над 800 свои граждани, присъединили се към "Ислямска държава" и след това пленените в Сирия сили и коалиции. Американският лидер предупреди европейските съюзници, че в противен случай бойците ще бъдат пуснати.