Най-новият изтребител Су-57, катастрофирал в Хабаровския край днес, е паднал заради технически отказ на системите за управление на самолета. Това показват първоначалните данни на разследването, съобщи ТАСС, позовавайки се на два източника от отбранително-промишления комплекс.

"По предварителна информация аварията е станала заради отказ на системите за управление на Су-57", заяви един от източниците.

Според другия източник вероятно е имало отказ на опашката на самолета. 

Топ изтребител Су-57 се разби в Русия

Топ изтребител Су-57 се разби в Русия

Инцидентът е станал в Хабаровския край

По-рано в Обединението на авиостроителната корпорация (ОАК) съобщиха, че по време на изпитателен полет в Комсомолск на Амур в 111 км на летището, където са базирани, е станала катастрофа със самолет Су-57. Системата за катапултиране е сработила и пилотът е останал жив.

Причините за катастрофата ще установи специална комисия. Източник на една от медицинските военни структури съобщи, че лекарите са прегледали пилота, но той няма наранявания.

Това е първата авария с изтребител Су-57.

Новият изтребител пето поколение Су-57 е предназначен за унищожение на всички видове въздушни, наземни и надводни цели. Самолетът има свързхвукова скорост на полета, вътрефрюзелажно въоръжение, радиополагащо покритие (технологията "стелт") и най-новия комплект бордово оборудване.