Изтребител Су-57 се разби в тайгата на Русия. Инцидентът е станал при тренировъчен полет в Хабаровска област. За щастие няма пострадали, съобщи ТАСС.

Агенцията уточнява, че пилотът е успял да катапултира. Той не е получил травми, съобщи представител на администрацията на град Комсомолск на Амур.

Изтребителят Су-57, модел Т-50 е извършвал рутинни изпитания в тайгата. Няма жертви и разрушения на земята. Самолетът се е разбил на 111 км от Комсомолск на Амур. Пилотът е бил прибран от хеликоптер. 

Системата за управление на полета е вероятната причина за падналия Су-57

Системата за управление на полета е вероятната причина за падналия Су-57

Пилотът е без контузии

Разбилият се изтребител не е принадлежал на армията. Първата доставка за руските ВВС е била запланувана за тази седмица, уточнява РИА "Новости".

Припомняме, че моделът Т-50 на Су-57 е 5-то поколение реактивен многоцелеви изтребител, разработен от ОКБ Сухой за военновъздушните сили на Русия.

Той трябва да замести остарелите руски изтребители 4-то поколение МиГ-29 и Су-27 в руските ВВСС.

Су-57 е разработен като директен отговор на американските F-22 Raptor и F-35 Lightning II. Т-50 прави своя първи полет на 29 януари 2010 г. Неговият втори полет е на 6 февруари 2010 г. До 31 август 2010 г. прототипът извършва общо 17 полета.