Министърът на правосъдието на Южна Корея предложи да подаде оставка на фона на разследване на обвинения във финансови престъпления и академични облаги, свързани със семейството му, информира АП.

Скандалът разтърси либералното правителство на страната и поляризира общественото мнение.

Министър Чо Кук заявява в съобщение, че е предложил да се оттегли от поста, за да намали политическата тежест над президента Мун Дже-ин.

От прессекретариата на президента не са коментирали дали Мун Дже-ун ще приеме оставката.

През последните седмици в столицата на Южна Корея се проведоха големи протести в подкрепа на министъра и контрапротести.

Прокуратурата продължава да разследва съпругата на министъра, която е университетски преподавател и други роднини във връзка с твърдения за съмнителни финансови инвестиции, измама и фалшиви документи за дъщеря му с цел влизане в топ университет в Сеул и медицинско училище в Пусан.

Чо Кук, професор по право, който от години изгражда образ на реформатор срещу елитите, отрича обвиненията.

Поддръжници на министъра твърдят, че целта е да бъде сплашен заради реформи в правосъдието, които имат за цел намаляване на правомощията на прокуратурата.

В Южна Корея прокуратурата има власт да повдига обвинения и да търси заповед за арест за задържане на заподозрени, а също да упражнява контрол над разследванията на полицията. Държавното обвинение също може да предприема разследване, дори и когато няма оплакване.

Според критици прокуратурата има прекомерна власт.

Южнокорейската медия "Йонхап" отбелязва, че решението на правосъдния министър да предложи оставката си е необичайно.

Междувременно президентът Мун Дже-ин се извини на южнокорейското общество за социалния конфликт от избора на Чо Кук за правосъден министър.