Иранските училища се отварят отново, въпреки опасенията за разпространението на вируса, предаде "Ройтерс".

Училищата в Иран бяха отворени за 15 милиона ученици след 7-месечно затваряне, въпреки опасенията за увеличеното разпространение на новия коронавирус в страната, предаде "Ройтерс".

"Тази година поемаме по-тежък товар на отговорност към нашите ученици", заяви президентът Хасан Рохани, който ръководеше откриването на училища във видеоконференция, излъчена на живо по държавната телевизия.

Образованието и здравето са еднакво важни за обществото, каза той и добави, че родителите няма да бъдат принудени да връщат децата си на училище.

Иранските медии съобщиха, че семинарите също са отворени в събота за около 50 000 студенти.

Няколко медицински специалисти изразиха опасения относно възобновяването на учебния процес в училищата и университетите в Иран, една от страните, най-силно засегнати от пандемията на коронавируса в Близкия изток.

Д-р Мохамад Реза Зафарганди, назначен от правителството ръководител на медицинския съвет на Иран, заяви в писмо до министъра на образованието, че "изненадващото решение да се отворят отново училищата несъмнено ще доведе до повишена тежест" върху медицинските работници в страната.

"Когато удари епидемия, училищата са първите места, които трябва да бъдат затворени и последните да бъдат отворени отново", каза Зафарганди.

Броят на жертвите на Иран от коронавирус се е увеличил със 110 на 22,154, заяви говорителят на здравното министерство Сима Садат Лари, докато общият брой на установените случаи нарасна до 384 666.