Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че по време на пандемията няма време да мисли за бъдещето си след напускането на поста канцлер в германското правителство. Тя планира да направи това, след като мандатът й приключи, коментира тя на събитие, посветено на 76-годишнината от освобождението на Холандия от нацистка окупация, съобщава Холандската телевизионна корпорация, цитирана от ТАСС. 

"Работата ми отнема цялото време, особено по време на пандемията на коронавируса, така че нямам абсолютно никакво време да мисля какво ще правя след това. Ще спя, ще се разхождам сред природата и след това ще помисля с какво точно искам да се занимавам."

"Ще се радвам на това, но засега се радвам да си върша работата", коментира Меркел.

Следващите парламентарни избори в Германия ще се проведат на 26 септември 2021 г. без участието на настоящия канцлер Ангела Меркел. Тя многократно е заявявала, че не възнамерява да бъде номинирана от консервативния блок на ХДС/ХСС за канцлер и планира да напусне политиката след изтичане на мандата си.

В края на 2018 г. Меркел напусна поста председател на Християндемократите, но остана канцлер. Меркел управлява кабинета от ноември 2005 г.

Меркел иска промени в Договорите на ЕС

Меркел иска промени в Договорите на ЕС

Меркел излезе с предложения за бъдещето на Европа

Говорейки по видеовръзка от Берлин, Меркел заяви, че е благодарна за поканата, "специален знак за приятелството между Холандия и Германия". В речта си Меркел се обърна директно към оцелелите от лагерите на смъртта и говори за Ан Франк, описвайки "неизмеримото страдание, което хората трябваше да понесат".

"Нищо не може да запълни празнотата, оставено от хората, които са убити. Нищо не може да отнеме загубата и болката на оцелелите ... Поддържането на паметта е вечна отговорност на Германия." Темата за свободата, каза тя, не може да се разглежда днес, без да се разгледа въздействието на пандемията на коронавируса.

"За да преодолеем тази заплаха и отново да се насладим на свободите си без ограничения, можем да надградим върху солидна основа: върху европейска солидарност в резултат на уникален процес на помирение и обединение".

Днес европейците са призовани да защитават своите ценности, неотдавнашните терористични атаки "ни напомнят, че като граждани трябва решително да се противопоставим на всяка форма на антисемитизъм и расизъм и всякаква форма на омраза и враждебност към определени групи."

"Но никога няма да забравим, че не можем да променим миналото." 

Зелените са по-популярни от Меркел

Зелените са по-популярни от Меркел

Нови нагласи в Германия