Азиатски слон е заснет да пуши в гората, съобщи "Гардиън". Животното е снимано като от устата му излиза дим, приличащ на цигарен.

Кадрите объркали експертите по дивата природа, защото подобно поведени никога преди не е било наблюдавано. Слонът е заснет в природния парк "Нагарахол", който се намира в Южна Индия.

Видеото продължава 48 секунди и показва как слонът вдига с хобота си нещо от земята и го поставя в устата си, а след това издиша дим.

Видеото е заснето през април 2016 г., но едва сега е публикувано онлайн.

Предполага се, че слонът е приел вид въглища в устата си. Учен в програмата за опазване на дивата природа обяснява, че въглищата имат свойства да убиват някой от вредните бактерии и могат да имат лечебен ефект върху животното.

Дървените въглища пък са слабително и се намират в изобилие в горите след горски пожари, мълнии или контролирани изгаряния. Въпреки, че слоновете не са наблюдавани преди това да показват подобно поведение, е известно, че пепелта е използвана от животните за самолечение.

Индия е дом на повече от 27 000 азиатски слона, които представляват около 60% от световното население, според преброяване от 2017 г. Броят им е с 10% по-нисък от преброяването на населението през 2012 г., но правителството приписва спада на по-точните методи за отчитане.