Словенските полицаи стачкуват с искане за увеличение на заплатите с 15%, съобщава "Ройтерс".

Това е първата демонстрация от вълната от стачки на държавни служители тази седмица, които ще увеличат натиска върху правителството.

Във вторник медицинските сестри ще спрат работа за два часа, а за сряда е организирана стачка на учителите, обявиха лидери на синдикати. И двете групи настояват за увеличение на заплащането.

Демонстрациите са организирани няколко месеца преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат проведени през юни.

Около 200 служители на полицията за кратко протестираха пред сградата на правителството, като надуваха свирки и държаха рисунки, на които премиерът Мирослав Церар е запушил ушите си с ръце, с което показват, че лидерът на правителството не се вслушва в исканията им.

Говорителят на полицията Весна Дроле заяви, че все още има полицаи по улиците на словенската столица Любляна, пояснявайки, че нямат достатъчно персонал за опазване на реда.

Преди по-малко от три седмици около 30 000 държавни служители организираха еднодневна стачка с искане за по-високо заплащане на фона на икономическия ръст на страната.

Правителството очаква икономиката да се разшири с 3,9% през тази година в сравнение с 4,4% през 2017.

Лявоцентристкото правителство заявява, че повечето искания за увеличение на заплатите са неприемливи, тъй като те не са оправдани от продуктивността и могат да заплашат фискалната консолидация.

Средната заплата на полицай в страната е около 1 400 евро. Служителите на реда искат да бъде увеличена с 200-220 евро.