САЩ надхвърлиха 30 милиона случая на коронавирус, което показва, че държавата продължава да е под опасност въпреки напредъка в имунизацията, информира The Hill.

Новите случаи на ден значително намаляха от пика през януари, но общо положителните остават на високо ниво, около 55 000 на денонощие.

След като по-уязвимите хора се ваксинираха, броят на починалите намалява, но все още около 1000 души умират от вируса всяко денонощие.

Една година от началото на пандемията американците изглежда вече са изморени от месеци на блокади.

Сцени със стотици млади хора, които разпускат по улиците, плажовете и ресторантите на Маями бийч, Флорида, принудиха здравните власти да призоват хората да не се отпускат.

Те също настояват местните власти да не отменят ограниченията, докато по-голяма част от американското население не бъде ваксинирано.

Лидерите в щати като Тексас и Мисисипи отмениха ограниченията, включително задължителното носене на маска и спазването на социална дистанция.

САЩ поставят по 2,5 милиона ваксини на денонощие. 70% от хората на възраст над 65 г. са получили най-малко една доза, според Центровете за профилактика и контрол на заболяванията.

18% са напълно ваксинирани, а 33% са получили най-малко по една доза.

Експертите предупреждават, че хората все още трябва да носят маска на обществени места и да избягват струпвания и пътувания.

САЩ имат повече от 550 000 починали от коронавируса.