Един човек е под карантина в болницата в шведския град Упсала, тъй като има опасения, че се е заразил с вируса ебола, съобщиха регионалните власти, цитирани от "Ройтерс" и други медии.

Пациентът е бил приет в град Еншьопинг, лен Упсала, преди да бъде прехвърлен в Университетската болница в Упсала. Спешното отделение в Еншьопинг е затворено и екипът, който е бил в контакт с пациента, е под наблюдение.

Повече от 600 болни и 400 загинали от ебола в ДР Конго

Повече от 600 болни и 400 загинали от ебола в ДР Конго

От август миналата година насам

Не се съобщава самоличността на пациента.

Резултатите от изследванията се очакват тази вечер. Пациентът е пътувал до Бурунди, Централна Африка, преди три седмици.

Ебола се разглежда като един от най-смъртоносните патогени, които съществуват. Вирусът отне живота на 11 000 души по време на епидемия, започнала през 2014 г.

СЗО: Месеци наред продължава борбата с ебола в Конго

СЗО: Месеци наред продължава борбата с ебола в Конго

Най-малко 200 души починаха при последната епидемия

Демократична република Конго все още се опитва да спре разпространението на вируса. По последни данни 366 души са починали в африканската държава от август 2018 г.

Световната здравна организация предупреждава, че все още "няма доказано лечение" на ебола, но десетки лекарства са тествани. Според резултати, публикувани в журнала The Lancet, експерименталната ваксина rVSV-ZEBOV е защитила близо 6 000 души.

Ебола се върна в Конго

Ебола се върна в Конго

Над 200 души са починали

Вирусът eбола е открит за първи път през 1976 година в Африка.

Вирусът се предава при пряк контакт с кръв, изпражнения, органи или телесни течности на вирусоносител. Сред симптомите са кървене, диария и гадене.