Представители на американското разузнаване съобщиха, че публикуваните от "Уикилийкс" секретни документи на ЦРУ са "по-опасни и от изнесените от Сноудън" материали, съобщава BuzzFeed News.

Припомняме, вчера "Уикилийкс" публикува документи, които разкриват мащабна програма на ЦРУ за хакерски атаки. Разкрива се информация за използвани от агенцията инструменти за хакване на телефони, компютри и други устройства.

Най-голямото изтичане на конфиденциална информация от ЦРУ в "Уикилийкс"

Най-голямото изтичане на конфиденциална информация от ЦРУ в "Уикилийкс"

Повече от 8 760 документи на Управлението бяха публикувани

Публикуваните документи не застрашават настоящите кибероперации на САЩ, според американската медия, допълвайки, че американските служби са в паника.

Източници от разузнаването потвърдиха пред BuzzFeed News, че документите са оригинални и че не застрашават кибероперациите на САЩ, но разкриват пътна карта в полза на конкурентите по света, които искат да проучат методите на САЩ и някой ден да ги използват.

„Уикилийкс” публикува изтекли документи от ЦРУ

„Уикилийкс” публикува изтекли документи от ЦРУ

Документите са с кодово название "Vault 7"

В същото време вестник "Вашингтон пост" пише, че ФБР е започнало подготовка за мащабно издирване как организацията "Уикилийкс" е успяла да се сдобие с изнесените документи и кой е източникът.

Бюрото от години разследва "Уикилийкс" и сега ще се опита да установи дали организацията е вербувала нов добре поставен източник от американското правителство.