Ракета на американската космическа компания SpaceX, използвана преди два месеца за изпращане на сателит на НАСА, e изстреляна към Международната космическа станция за доставяне на първия робот с изкуствен интелект и други провизии, информира АП.

Използваната ракета Falcon беше изстреляна тази сутрин от базата "Кейп Канаверал" в американския щат Флорида. Това е петнадесетата мисия на SpaceX до Международната космическа станция.

Станцията ще получи 2 700 килограма товар, включително робот с изкуствен интелект с името Cimon, генетично идентични мишки и силно кафе за екипажа.

Товарът, който е на капсулата Dragon, която също се рециклира, трябва да достигне станцията в понеделник.

Този полет на SpaceX е особено значим за компанията, тъй като за първи път за толкова кратък период за втори път се използва една и съща ракета носител. Същата първа степен беше изстреляна със сателит Tess през април. Междувременно капсулата летя през 2016 г.

Въпреки че се опитва да намали разходите с повторно използване на ракети, SpaceX няма да използва ракетата носител за друг полет. Компанията преминава към нови и подобрени ускорители.

Dragon ще достави робота Cimon. Малко по-голям от баскетболна топка, роботът с 3D принтер на Германската космическа агенция ще подпомага германския астронавт Александър Герст при научни експерименти. Изкуственият интелект е предоставен от IBM.