Американската компания SpaceX изстреля ракета с първите два експериментални сателита за глобален интернет, съобщават световни агенции.

Колата на Илън Мъск вече е със статут на спътник

Колата на Илън Мъск вече е със статут на спътник

Космическото командване на американските ВВС я включи в каталога...

Проектът Starlink трябва да осигури бърз интернет и достъп на почти всички хора на Земята.

Ракетата Falcon 9 беше изстреляна тази сутрин в 6,17 часа местно време от военновъздушната база "Вандерберг" в Калифорния.

Пускът беше отложен няколко пъти заради допълнителни проверки и силен вятър.

Компанията планира да изстреля повече от 11 000 спътника. Планът на SpaceX е до 2024 г. в ниска орбита да бъдат разположени 11 900 сателита Microsat-2a и Microsat-2b. 4 500 спътника ще бъдат разположени на височина 1 100-1 300 километра, а другите 7 500 на не повече от 346 километра. Те трябва да осигурят интернет със скорост 1 гигабайт в секунда (съответства на стандарта 5G) в целия свят, независимо от местонахождението на абоната. Цената на потребителското оборудване ще е около 200 долара.

Ориентировъчната стойност на проекта е 10 милиарда долара, но компанията очаква до 2025 г. услугата да бъде използвана от 40 милиона абонати и да спечели 30 милиарда долара. Интернетът ще започне да се използва, когато бъдат изстреляни 800 сателита. 

Днес с ракетата на SpaceX беше изнесен в орбита и испански правителствен спътник PAZ, който е предназначен за радиолокационно наблюдение. Сателитът е разработен и изготвен от европейския консорциум Airbus. Апаратът е предназначен за картографиране, мониторинг на околната среда, оценка на състоянието на водните, земните и горските ресурси.