След издирвателна операция бе локализиран български турист, изгубил се в Румъния. Това съобщиха от МВР.

На 24 януари група български туристи в Румъния подали сигнал, че техен близък, страдащ от деменция, се е качил в автомобил е потеглил в неизвестна посока. Те потърсили помощ на телефон 112. Клетката на мобилния оператор прехвърлила обаждането им към центъра в България.

Служител на Единният европейски номер за спешни повиквания в София приел обаждането и осъществил връзка с румънските си колеги. Той отправил молба да бъде задействана оперативна процедура по издирване.

Няколко часа по-късно издиравтелните действия дали резултат. Българският турист бил открит в добро общо физическо състояние между градовете Бекет и Дабулени.

От МВР посочват, че при избиране на Европейският номер за спешни повиквания 112 в пограничните райони е възможно обажданията да попаднат в център за обслужване на спешни повиквания в съседна държава. Това се дължи на факта, че в някои погранични райони сигналите на мобилните оператори в съседната държава са по-силни.

За да избегнем този проблем е необходимо да настроим ръчно мобилния си апарат на мрежата на телекомуникационния оператор, на който сме абонат. Това ще гарантира, че при избиране на телефон 112 сигналът ще бъде пренесен до центъра за спешни повиквания, обслужващ съответната територия, поясняват от ведомството.

След часове издирване откриха 4-годишно дете, изгубило се в гора край Радомир
Обновена

След часове издирване откриха 4-годишно дете, изгубило се в гора край Радомир

Момченцето е в добро състояние