В Германия се разрази спор за термина "раса" в конституцията на страната след убийството на американеца Джордж Флойд в ръцете на полицията, което предизвика полемика за расизма в държавите по света, информира АФП.

Член 3 на основния закон гласи, че "никой не трябва да бъде дискриминиран или привилегирован заради своя пол, семейство, раса, език, родина и произход, вероизповедание и религиозни или политически възгледи".

Но Зелената партия се хвана за термина "раса", настоявайки за промяна в конституцията от 1949 г.

"Няма "раса". Има човешки същества", обяви съпредседателят на Зелената партия Роберт Хабек, подчертавайки, че "силен знак" срещу расизма ще бъде премахването на термина от документа.

Феликс Клайн, германски комисар за борба с антисемитизма, подкрепи призива.

Терминът "раса" е социална конструкция, която е изградена да дискриминира хората, смята той.

Крайнолявата партия Левица и Свободната демократическа партия също подкрепиха промяна, като някои критици дори призовават терминът да бъде заменен с "етнически произход".

Дори канцлерът Ангела Меркел заяви, че е отворена за обсъждане на въпроса.

"Сега има дебат в обществото и партиите, 71 г. по-късно. Това е важно и от двете страни на дебата има аргументи, които си струва да се обсъдят", каза говорителят на канцлера Щефан Зайберт и добави, че Меркел е "отворена за такъв дебат". Но той предупреди, че проблемът с расизма няма да бъде разрешен с "премахването или оставянето на този термин".

Създадена след Втората световна война, германската конституция е променяна 62 пъти, включително като се вземат под внимание европейската интеграция и обединението на Германия.

По-рано тази седмица Министерството на правосъдието защити мястото на термина в конституцията, като подчерта, че не се говори за съществуването на различни човешки раси или че се допуска подобно нещо.

Но правосъдният министър Кристин Ламбрехт призна, че днес живеем в различно време и заради това този термин трябва да бъде премахнат от конституцията.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е с двусмислена позиция.

Консервативният всекидневник "Велт" предупреди за двуличие по време на дебата. Според изданието някои германци намират думата "раса" за непоносима, но в същото време не изпращат децата си на училище с араби и турци.