Сръбският премиер Ивица Дачич заяви днес, че въпросът за Косово ще бъде най-трудният в преговорите за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз, информира АФП.

Припомняме, че управата в Белград  све още не е признала независимостта на Косово случила се през 2008 г.

Най-голяма трудност ще имаме по темата за Косово. Дори да бяхме идеална държава, ние нямаше да постигнем нищо в преговорите с Брюксел без напредък в диалога с Косово, заяви Дачич на пресконференция.

Премиерът, заобиколен от членове на кабинета, приветства отново решението на министрите на външните работи от ЕС, които определиха 21 януари за свикване на първата междуправителствена конференция ЕС - Сърбия.

"Това, което изглеждаше като мечта в продължение на десетилетия, стана реалност", каза Дачич за решението. Той благодари на своя партньор в управляващата коалиция вицепремиера Александър Вучич и на президента Томислав Николич, че заедно с него са имали смелостта да "поведат Сърбия към нейното бъдеще".

Напредъкът в преговорите за присъединяване на Сърбия ще зависи най-вече от нормализирането на отношенията с Косово.

Сърбия се надява да стане 29-ия член на ЕС към 2020 г. Редица страни, сред които Германия, настояха за обвързване на процеса за присъединяване с подобряване на отношенията с