Сирийските правителствени сили продължават настъплението си в Северозападна Сирия.

В събота те влязоха в последната бунтовническа крепост и възстановиха контрола над редица села по южния ъгъл, съобщиха активисти и медии.

Това се случва въпреки призивите за спазване на режима на прекратяване на огъня.

Проправителственият военен медиен център заяви, че войските се сражават с бунтовници, водени от свързана с Ал Каида групировка.

Операцията засега се фокусира върху районите в южния край на крепостта на бунтовниците, в равнините Габ и в провинция Хама.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права съобщи, че военните са в провинция Хама.

Обсерваторията заяви, че правителствените сили сега контролират девет селища, в най-далечния южен ъгъл на крепостта на бунтовниците.

Един неназован сирийски офицер съобщи, че контраофанзивата на бойците включва самоубийствени нападения.

Свързаната с Ал Кайда групировка Хаят Тахрир ал-Шам заяви, че продължава да пуска ракети в селото и се бори с правителствени войски другаде. Въздушните удари по села и градове в Идлиб продължават.

Съветът за сигурност: Идлиб е застрашен от хуманитарна катастрофа

Съветът за сигурност: Идлиб е застрашен от хуманитарна катастрофа

Заради руско-сирийските атаки…

Борбата в района, която започна на 30 април, беше най-тежкото нарушение на септемврийското прекратяване на огъня, сключено от Русия и Турция.

Членовете на Съвета за сигурност на САЩ призоваха за възстановяване на спокойствието.

Призоваваме всички страни да спазват международното хуманитарно право и да защитават цивилното население, се казва в изявление на 11 членове на съвета. Русия, Китай, Южна Африка и Индонезия не подкрепиха изявлението.

Над 150 000 души са били изселени от последната вълна на насилие в анклава, в който живеят 3 милиона души и обхваща по-голямата част от провинция Идлиб и част от Хама в северозападния ъгъл на страната.

Световната програма по прехраната заяви, че сраженията са принудили тя да преустанови предоставянето на помощи на над 47 000 души.