Срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин ще се проведе в Хелзинки, информира "Фокс нюз".

Вчера Тръмп обяви, че финландската столица е потенциално място за срещата, но двете страни планират да обявят датата и мястото по-късно днес.

Среща Путин-Тръмп във Виена на 15 юли?

Среща Путин-Тръмп във Виена на 15 юли?

Австрийските власти се подготвят да бъдат домакини на среща

Руски медии също информират, че разговорите ще се проведат в столицата на Финландия.

Русия и САЩ договориха среща на върха между Путин и Тръмп
Обновена

Русия и САЩ договориха среща на върха между Путин и Тръмп

Кремъл уточни, че срещата ще се проведе в трета държава

Вчера Москва и Вашингтон постигнаха споразумение за организиране не първа среща на върха между двамата лидери.

По-рано Виена се спрягаше като едно от възможните места за разговорите.

Хелзинки отново сдобрява САЩ и Русия

Хелзинки отново сдобрява САЩ и Русия

Финландия отново посредник

Предвижданията са срещата да се проведе на 14 юли, тоест след срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли и преди закриването на Световното първенство по футбол в Русия на 15 юли.

Американският лидер обяви по-рано тази седмица, че с Путин ще обсъдят Сирия и Украйна, както и други въпроси от международен характер и двустранните отношения. Но според "Ройтерс" Тръмп не включва казуса за руска намеса на изборите.

За последно двамата световни лидери се срещнаха в кулоарите на Азиатско-тихоокеанския форум във Виетнам през ноември 2017 г.

В историята Хелзинки е бил домакин на много срещи на най-високо равнище между световни лидери. Най-известната е през 1975 г., когато се сключва Хелзинкското споразумение, което открива пътя към намаляване на напрежението между Запада и СССР, довело до края на Студената война.