Срив на продажбите на дребно в САЩ с 16,4% през април в резултат на пандемията от коронавирус, която принуди бизнесите да спрат работа в най-голямата икономика в света. Информацията съобщава АФП, позовавайки се на Министерството на търговията.

Вълната от безработни в САЩ достигна 36 млн.
Обновена

Вълната от безработни в САЩ достигна 36 млн.

Още близо 2,9 милиона американци се записаха за обезщетение за безработица

Спадът е най-големият в историята на това проучване и е много по-голям от очакваното. Огромно понижение е регистрирано при продажбата на дрехи, мебели, електроника, уреди и на местата за консумиране на храна и напитки.

Индексът се сви с 8,3% през март, но проучването през април е първото, което отразява цял месец под блокада, наложена за ограничаване разпространението на вируса.

Сезонно изгладените данни за продажбите за 403,9 милиарда долара през април сложиха край на години на растеж и върнаха индекса на нивото от август 2012 г.

Сериозно пострадаха магазините за продажба на дрехи (-78,8%) в сравнение с март, а също така за електроника и уреди (-60,6%) и за мебели (-58,7%). Бензиностанциите отчетоха спад от 28,8 на сто, докато цените на петрола остават ниски.

В същото време онлайн продажбите на месечна база нараснаха с 8,4%.

Междувременно Федералният резерв съобщи, че индустриалното производство е спаднало с рекордните 11,2% през април.