Световната здравна организация (СЗО) заклейми "опасната" концепция за придобиване на стаден имунитет от Covid-19, пише "Дейли телеграф".

Запитани да коментират дали концепцията може да се приложи в пандемията от коронавирус, от организацията подчертаха, че "никой не е в безопасност, докато всеки не е в безопасност" и че е "опасно" да се мисли, че държавите могат "магически да достигнат до стаден имунитет".

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

7,4 милиарда евро са обещани преди седмица от лидери от 40 държави

Доктор Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации към СЗО, коментира на пресконференция в Женева: "Хората не са стада и концепцията за стадния имунитет като цяло е запазена за пресмятане колко хора се нуждаят от ваксиниране и населението с цел да донесе този ефект".

"Това е сериозно заболяване, това е обществен враг номер едно, казваме го отново и отново, и отново пак", добави той.

Според него отговорните страни членки трябва да се грижат за всички хора.

Отделно от организацията съобщиха, че някои лекарства изглежда ограничават тежестта или продължителността на заболяването.

СЗО подчерта, че се проучват пет "обещаващи" лекарства против коронавирус. Но за момента няма лекарство, което може да убие или да спре вируса, каза говорител на организацията.

В същото време от организацията обявиха, че повече от 66 000 души са с коронавирус в Африка. 2300 души са починали, а повече от 22 000 са се възстановили.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 281 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,1 млн. случая и повече от 286 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,46 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".