Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред "преврат", предупреди бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън пред "Ройтерс".

Банън има предвид анонимен материал във вестник "Ню Йорк таймс", в който подробно се описва съпротивата в администрацията на американския лидер.

"Това, което наблюдавахме миналия ден, беше изключително сериозно. Това е директна атака срещу институциите. Това е преврат", заяви той по време на визита в Италия.

Статията е публикувана в сряда и е написана от високопоставен представител на администрацията, съобщава "Ню Йорк таймс". Авторът критикува "аморалността" на Тръмп.

Банън подчерта, че за последно американски президент е бил нападан по такъв начин по време на Гражданската война, когато генерал Джордж МакКлелан влезе в сблъсък с тогавашния президент Ейбрахам Линкълн.

"Това е криза. Страната само веднъж имаше такава криза през лятото на 1862 г., когато Джордж МакКлелан и генерали, всички демократи в Съюзната армия, считаха, че Ейбрахам Линкълн не става и не е компетентен да е главнокомандващ", убеден Банън.

В петък Тръмп коментира, че правосъдното министерство на САЩ трябва да установи кой е написал материала, тъй като това е въпрос, засягащ националната сигурност на страната.

Банън беше уволнен от Тръмп през август 2017 г.