Стотици мюсюлмани в Северозападен Китай се опълчиха на властите, за да предотвратят събарянето на джамия, информира Би Би Си.

Официалните власти обявиха, че за новоизградената Голяма джамия в град Weizhou в Нинся-хуейския автономен регион не са взети правилните разрешителни.

Но мюсюлманите отказват да отстъпят. Един от жителите каза, че "няма да позволят на правителството да пипне джамията".

В Китай живеят около 23 милиона мюсюлмани. От векове ислямът е важна част от историята и традицията в Нинся-хуейския автономен регион.

Но правозащитни групи алармират, че властите са все по-враждебно настроени към мюсюлманите и като цяло към влиянието на чуждите религии.

Джамията, която е с няколко минарета и кубета, е изградена в близкоизточен стил.

Според кореспондент на британската медия от столетия мюсюлманите строят джамиите си в по-китайски стил и изглежда сега новата постройка се разглежда от местните власти като пример за растящата арабизация на исляма в Китай.

На 3 август властите уведомиха, че джамията "принудително ще бъде съборена", тъй като не са получени необходимите разрешителни за планиране и строеж.

Мнозина питат защо властите не са спрели строежа й, който е отнел две години, ако не са получени необходимите разрешителни, пише хонконгският вестник South China Morning Post.

В четвъртък и днес сутринта бяха организирани демонстрации пред джамията.

Към момента не е ясно дали властите ще пристъпят към изпълнение на плана, или двете страни ще се опитат да постигнат компромис.

Представител на местна мюсюлманска асоциация заяви, че джамията няма да бъде разрушена напълно. Той отбеляза пред "Ройтерс", че правителството иска само да се намали размерът на джамията.