Генералният щаб на въоръжените сили на Португалия е бил обект на "продължителна и безпрецедентна кибератака", вследствие на която стотици секретни документи на НАТО са изтекли в тъмната мрежа, съобщава Diario de Noticias.

Според изданието португалското правителство е било информирано за теча от американските разузнавателни служби чрез американското посолство в Лисабон в съобщение, изпратено директно до премиера Антониу Коща през август.

Случаят се счита за "изключително тежък". Кибершпионите на американското разузнаване откриха "за продажба в тъмната мрежа стотици документи, изпратени от НАТО до Португалия, класифицирани като секретни и поверителни", пише вестникът.

Кабинетът на министър-председателя вече се занимава със случая.

Класифицирани документи на НАТО на пазара

Класифицирани документи на НАТО на пазара

Група хакери твърдят, че са се добрали до 80 GB секретни документи

Правителството може да гарантира, че Министерството на националната отбрана и въоръжените сили работят ежедневно, така че доверието в Португалия като член-основател на НАТО да остане непокътнато, заяви източник, запознат със ситуацията.

Той добави, че "обменът на информация между съюзниците по отношение на сигурността на информацията е постоянен на двустранно и многостранно ниво (...) При всяко подозрение за компрометиране на киберсигурността на мрежите на информационната система ситуацията се анализира задълбочено и се прилагат всички процедури, за да се подобри осведомеността за киберсигурността и правилното боравене с информация".

НАТО очаква "обяснения и гаранции от португалското правителство". За тази цел следващата седмица представител на португалския премиер ще пътува до централата на Алианса в Брюксел за "среща на високо ниво" със службата по сигурността на организацията.