Двама души в Китай са диагнозирани с чума, което предизвика паника заради потенциално разпространение на инфекциозното заболяване. Правителството на Китай предупреди гражданите да предприемат предпазни мерки, пише "Ню Йорк таймс".

Китайски представители обявиха, че двамата заболели са от Вътрешна Монголия, автономен регион в Северен Китай. Те са приети в болница в Пекин, където им е поставена диагноза белодробна чума - изключително опасно инфекциозно заболяване, отличаващо се с високо ниво на заразност.

Китайският център за контрол и превенция на заболяванията обяви, че няма нужда от паника и че рискът от предаване на заболяването е "изключително малък". Властите бързо изолираха пациентите и дезинфекцираха местата, където са били заболелите, допълват от центъра. Също така засилиха наблюдението на пациентите с температура.

Белодробната чума е една от трите вида инфекциозни заболявания, известни като чума, причинени от една и съща бактерия, Yersinia pestis. Състоянието на пациентите, диагностицирани с белодробна чума, която причинява висока температура и задух, понякога се доближава до добре известното заболяване - бубонната чума.

В Китай се увеличават страховете от разпространение на заболяването, известно като Черната смърт, което е убило десетки милиони хора в Европа през Средновековието и се е разпространила до Азия и Африка.

През миналия месец властите в Китай разкриха, че са засилили мерките за карантина с цел предотвратяване разпространението на чума в страната, след като Мадагаскар регистрира бързо разпространение на чумата. Не е ясно кога са регистрирани първите случаи в Китай, но китайски граждани питат защо властите сега разкриват за проблема.

Двамата пациенти с чума в Китай са потърсили медицинска помощ на 3 ноември, според лекар от болницата в Пекин, където са лекувани.

Според китайските власти шестима души са починали от чума в страната от 2014 г. Последните случаи са от по-рано тази година.