Онлайн конференцията на държавните глави на страните - участнички в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), на която ще се обсъди ситуацията в Казахстан е планирана за 10 януари 2022 година. За това съобщиха от прес службата на министър-председателя на Армения, действащият председател на ОДКБ - Никол Пашинян, съобщава ТАСС.

Прес секретарят на президента на Русия, Владимир Путин - Дмитрий Песков, е потвърдил тази информация.

Същевременно бунтът в района на нефто-газовото находище "Тенгиз" в Казахстан е бил прекратен. От Асоциацията на компаниите за обслужване съобщават, че заплатите на работещите в нефтодобивниците ще се увеличат до 50 процента.

Междувременно пътя към блок-поста вече е отворен. Възобновено е доставянето на хранителни продукти. Някои от хранителните магазини са били отворени, но жителите на града съобщават, че хляб не се продава. С банкоматите проблемите са както преди - да се изтеглят пари в града е практически невъзможно.

Щети от $212 млн. след безредиците в Казахстан

Щети от $212 млн. след безредиците в Казахстан

Оценките са на търговските вериги

По информация на кореспондент на ТАСС, бившата столица на Казахстан - Алмати е напълно обкръжена с блокпостове. На тях дежурят десетки военнослужещи с бронетранспортьори.

При излизане от града, автомобилите и документите се проверяват изключително педантично. В града периодично се чува стрелба, но вече не толкова интензивна, колкото през предишните дни. По телевизията продължават да излъчват призиви да не се стои до прозорците в районите, където се провеждат специални операции за прочистване.

По-рано, властите в Алматинска област заявиха, че ситеацията е под контрол, но в региона продължава да е в сила най-високото ниво на терористична заплаха. Властите призовават населението да запази спокойствие и да не напуска домовете си без необходимост.